Fotografijų paroda „Laisvės gynimo naktis“

Fotografijų paroda „Laisvės gynimo naktis“

FOTOGRAFIJŲ PARODA „LAISVĖS GYNIMO NAKTIS“, SKIRTA SAUSIO 13-AJAI ATMINTI

2016 m. spalio 21 d. Kauno rajono muziejuje atidaryta paroda „Laisvės gynimo naktis“ primins lemtingus, kupinus įtampos 1991 metų sausio įvykius.

Paroda įsimintinų dienų dalyviams primins tragiškus sausio įvykius, o jaunąją kartą supažindins su Lietuvos istorija ir dar kartą patvirtins, kad valstybės istoriją kuriame mes patys. Tų dienų fotometraštininkų darbai įtaigiai priartina lemtingas praeities akimirkas ir perteikia dramatišką laiko dvasią. Užfiksuoti šturmo vaizdai, pasirodę Vakarų žiniasklaidoje, sukėlė solidarumo su trokštančiomis laisvės Baltijos šalimis bangą. Šiandien fotografijos liudija prieš 25-erius metus buvusią neįveikiamą tautos vienybę ir dvasios tvirtumą.

Fotografijose įamžinta, kaip taikūs Lietuvos žmonės 1991 metų sausio dienomis ir naktimis su viltimi matyti savo kraštą laisvą budėjo prie Seimo rūmų, nuo sovietų armijos agresijos gynė Spaudos rūmus, Televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komitetą, į paskutinę kelionę palydėjo savo didvyrius – kruvinosios Sausio 13-osios aukas. Tai tik dalis, bet labai reikšminga istorinio kelio į Nepriklausomybę, į šią dieną atkarpa, kurią bandoma atspindėti iš tūkstančių kadrų atrinktoje parodoje. Eksponuojamos fotografijos iš Lietuvos fotomenininkų sąjungos fondų ir autorių archyvų, dauguma atspaudų daryti anuomet pačių autorių. Ekspoziciją papildo ir sausio 12 dieną pradėto leisti trylikos Spaudos rūmuose užgrobtų redakcijų žurnalistų bendro laikraščio „Laisva Lietuva“ faksimilė.

„Fotografija – ir menas, ir įspūdingas dokumentas. Tai ypač pasakytina apie istorinės reikšmės įvykių fotografijas. Jų daug matome šioje parodoje. Vilniaus mūšis, kurį laimėjome ir kurio 25-ąsias metines minime, turi išlikti įamžintas visų fotomenininkų neišblaškytuose darbuose. Svarbu išsaugoti ir visų piliečių tada darytas nuotraukas. Branginkime jas, puoselėkime atmintį, nes joje – mūsų gyvybė ir mūsų ateitis“, – tokias mintis paroda sukėlė „Prospekto“ galerijoje apsilankiusiam Vytautui Landsbergiui.

Fotografijų autoriai: A. Barzdžius, V. Brajis, V. Daraškevičius, V. Gulevičius, R. Jankauskas, A. Jankūnas, V. Janulis, V. Jasinevičius, A. Juozapaitis, V. Juraitis, J. Kazlauskas, M. Kulbis, P. Lileikis, Č. Montvila, Z. Nekrošius, R. Neverbickas, A. Petrulevičius, R. Požerskis, A. Sabaliauskas, V. Usinavičius, R. Zolubas, A. Žižiūnas.

Parodos organizatoriai: Lietuvos fotomenininkų sąjunga ir Kauno rajono muziejus.

Parodos rėmėjas: Lietuvos krašto apsaugos ministerija.

  • 10.21 - 01.29