Apie Kauno rajoną

Kauno rajonas – žaliasis Lietuvos smaragdas, išsidėstęs pačiame Lietuvos centre. Čia gyva istorija išraiškingai siejasi su gamtos grožiu ir turtais. Nuostabūs trijų didžiausių Lietuvos upių – Nemuno, Neries ir Nevėžio – vingiai bei slėniai, Kauno marių regioninis parkas ir nepaliesta draustinių gamta bei piliakalniai žavi ir patraukia akį. Kauno rajone yra 3 miestai, 9 miesteliai ir 371 kaimas, kurie įeina į 25 seniūnijų sudėtį. Apie 149,5 tūkst. ha teritorijoje gyvena beveik 100 tūkst. gyventojų.

Dvarai ir muziejai

Apie Kauno rajono kultūros ir istorijos paveldą daugiausia sužinoti galima aplankius didikų galybę menančius dvarus, o krašto tradicijas pažinti stabtelėjus muziejuose. Senovę menantys architektūros šedevrai – gotikinė XVI a. Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia Zapyškyje, XVII a. Raudondvario dvaro sodybos ansamblis, Žemaitkiemio (Babtyno) dvaras kasmet sulaukia vis daugiau lankytojų ne tik dėl istorinio paveldo, bet ir dėl nuolat vykstančių renginių. Įdomių muziejinių vertybių sukaupta Kauno rajono muziejaus filialuose: Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejuje Vilkijoje pristatomos senosios lietuviškos tradicijos, vyksta įvairios tautodailininkų parodos ir etnografinių ansamblių koncertai, Tradicinių amatų centre svečiai supažindinami su XIX a. pb. – XX a. pr. žemės ūkio technikos, namų buities ir etnografinių rakandų rinkiniais.

Keliaukime lėtai
Kauno rajone atgaivą ras gamtos mylėtojai. Kauno marių regioninis parkas traukia įspūdingais kraštovaizdžiais, atodangomis, augalijos ir gyvūnijos įvairove. Poilsiautojų jau pamėgti Arlaviškių Kadagių slėnio, Žiegždrių geologiniai ir Dubravos rezervatinės apyrubės pažintiniai takai kasmet vis gausiau lankomi keliautojų. Pažintį su Kauno mariomis rekomenduojame pradėti nuo Lankytojų centro Vaišvydavoje.

Kultūrinį, gamtinį ir istorinį pakaunės paveldą galima pažinti pasirinkus kelionę pramoginiais laivais Nemunu ir Nevėžiu. Vasaros savaitgaliais iš Kauno senosios laivų prieplaukos atplauksite į tarpukariu klestėjusius Kulautuvos ar Kačerginės kurortus bei į Zapyškį ir Vilkiją arba Raudondvario dvaro sodybą. Mėgstantys ilgus pasivaikščiojimus gamtoje turėtų neaplenkti Kačerginės „Šaltinių tako“, Kulautuvos sveikatingumo ir Jadagonių ekologinių trasų.

Nuotaikinga kelionė dviračiu
Besiplečianti dviračių infrastruktūra kviečia Kauno rajoną pažinti minant dviračio pedalus. Vystomo mažojo Pakaunės turizmo žiedo projekto dėka be jokio vargo dviračių takais galima pasiekti Kačerginę, Zapyškį ar kitame Nemuno krante įsikūrusią Kulautuvą.