„Raudondvario pilies XIX a. interjerai grafo B. H. Tiškevičiaus fotografijose“

„Raudondvario pilies XIX a. interjerai grafo B. H. Tiškevičiaus fotografijose“

Gražinos ir Gedimino Petraičių rinkinio nuotraukų aukšta meninė kokybė ir gausa leidžia pasinerti į XIX amžiaus Lietuvos aristokratų kasdienybę ir tarsi vaikščioti iš vieno kambario į kitą: iš safyrinio salono žengti į baltąjį ir žiemos sodą, iš arabiško kambario pro slaptas duris įslinkti į garderobą ar net praverti grafienės miegamojo duris.

Fotografijos leidžia susipažinti su visomis svarbiausiomis pilies erdvėmis ir atskleidžia ampyro, romantizmo bei istorizmo laikotarpių interjerų puošybos madas, Tiškevičių skonį ir pomėgius.

Raudondvario patalpų nuotraukas grafas Benediktas Henrikas Tiškevičius tikriausiai rodydavo svečiams Paryžiuje, didžiuodamasis savo pilies prabanga ir puošnumu. Fotografijos didelio formato, labai geros kokybės. Įamžintas patalpas gražiai apšviečia pro langus krintanti šviesa.

Grafas, 1875 m. perėmęs Raudondvario pilį ir ruošdamasis čia atsikraustyti gyventi su žmona, į rūmų atnaujinimą, sutvarkymą ir įrengimą įdėjo daug lėšų. Pakeitė kai kurių patalpų paskirtį, iš užsienio atvežė baldų. Atsirado daug naujų paveikslų, įvairių smulkmenų.

Kadangi apie rūmų įrengimą iki šiol žinoma tik iš inventorių knygų ir vėlesnių pasakojimų, interjerų nuotraukos yra ypatingas lobis Raudondvario pilies istorijos tyrinėtojams.

Parengta pagal Dainiaus Junevičiaus sudarytą leidinį „Sugrįžimas. The homecoming: grafas Benediktas Henrikas Tiškevičius (1852–1935). 1891–1898 metų nuotraukos iš Gražinos ir Gedimino Petraičių rinkinio“.

Paroda Kauno rajono muziejuje (Pilies takas 1, Raudondvaris) lankoma I–III, 10–17.30 val.  iki rugpjūčio 27 d.

  • 07.06 - 08.27
Daugiau informacijos